“Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga(Mk 10, 43-44)”

Liturgija velikoga tjedna u našoj župi

Veliki četvrtak je spomendan Isusove posljednje večere i slavi se u četvrtak prije Uskrsa. Do Mise večere Gospodnje je ujedno i zadnji dan korizme.

VELIKI ČETVRTAK:

  • 17:00  - Misa Večere Gospodnje - Prenj
  • 19:00 - Misa Večere Gospodnje - Bobanovo

VELIKI PETAK:

  • 15:00 – Obredi  - Prenj
  • 18:00 – Obredi - Bobanovo

VELIKA SUBOTA:

  • Prilika za svetu ispovijed u župnoj crkvi u Prenju 10-11 i 16-17 sati
  • 20:00 – Misa Bdijenja – Prenj
  • 22:00 – Misa Bdijenja - Bobanovo

USKRS:

  • 10:00  Sveta Misa – Prenj
  • 11:00 Sveta Misa – Bobanovo

USKRSNI PONEDJELJAK:

9:30 Sveta Misa – Prenj

11:00 Sveta Misa – Bobanovo


Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja na kojoj se posvećuje krizma, te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene. 

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda. 

Na Veliki petak se ne smije obrađivati zemlja jer se s time povezuje kopanje rupe za križ, na koji je Isus bio razapet. Također u nekim krajevima žene ne smiju mjesiti kruh jer bi se u njemu nalazila krv. Ali se treba piti više vina, na spomen Isusove krvi. Na Veliki petak se strogo posti. Tri puta na dan se jedu nemasna jela i riba. Jednom se jede do sitosti i dva put simbolično. 

Velika subota je bogata običajima. Iz crkve se kući nosi vatra i voda koju je svećenik blagoslovio. Također se blagosljiva hrana koja će se jesti na Uskrs. U svakom kraju se nose različite namirnice na blagoslivljanje ali se uglavnom nosi pogača, kruh, jaja, šunka, sir i slično. 

Tijekom Velikog tjedna, na spomen Isusove muke, vlada šutnja. Crkvena se zvona ne čuju i izbjegava se sve što daje zvuk. Jedino se čegrtaljke i klepetala smiju začuti, jer one zamjenjuju zvona

Župni list 11/2022

O našoj crkvi

Župa Prenj – Dubrave spominje se u maticama davne 1706. godine, tijekom povijesti odvojilo se čak osam župa: Hrasno 1761., Stolac 1863., Klepci 1874. od koje su se kasnije razvile dvije župe: Dračevo tako nazvano od 1970. sa sjedištem u Dračevu, i Čeljevo 1974.; Rotimlja 1917. od koje je cijepanjem 1974. nastala župa Stjepan Krst koja je u posljednjem ratu naviše stradala; Domanovići 1969. i najmlađa Aladinići 1977. godine.

holy bible