“Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga(Mk 10, 43-44)”

Sveto Trodnevlje u župi Prenj

Župa sv. Mihovila Prenj svečano je proslavila sveto trodnevlje i Vazam u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Prenju i filijalnoj crkvi Duha Svetoga na Bobanovom Selu.

Obredi Velikog tjedna bili su u obadvije crkve.

Sveto trodnevlje je započelo svečanim misnim slavljem Večere Gospodnje u župnoj crkvi u Prenju, a potom u filijalnoj crkvi na Bobanovom Selu. Euharistijsko slavlje svojim skladnim pjevanjem popratili su zborovi mladih, koji su uložili dosta truda, volje i vremena kako bi svi ovi dani bili popraćeni lijepim i skladnim pjevanjem. Osim zborova ljepoti liturgijskih slavlja doprinijeli su mnogobrojni ministranti i čitači koji su uvijek bili na raspolaganju za sve što je bilo potrebno.

Kako tradicija i nalaže na Veliki Četvrtak bio je obred pranja nogu. Po uzoru na Isusa Krista i Crkva na taj način želi osvijestiti svoju zadaću služenja drugima.  Ove godine kao apostoli bili su naši srednjoškolci njih dvadeset i četiri, dvanaest u Prenju, a dvanaest na Bobanovom Selu. Po završetku euharistijskog slavlja uslijedio je prijenos Svetog Otajstva i klanjanje. Vjernici su ostali u tišini i klanjati se Presvetom Sakramentu.

Na Veliki Petak bili su obredi Velikog Petka koji se sastoje iz tri dijela. Služba riječi, klanjanje i ljubljenje križa i Svete Pričesti. Na obadva mjesta muka je bila pjevana, narod je u pobožnosti i s vjerničkom ozbiljnošću pratio obrede i sudjelovao u klanjanju i ljubljenju križa.

Unatoč lošem vremenu obredi Velike Subote započeli su paljenjem i blagoslovom ognja. Potom se nastavilo s pjevanjem Hvalospjeva Uskrsnoj svijeći, te čitanjima, Euharistijom i na kraju blagoslovom hrane koju su vjernici donijeli i prema običaju po povratku u svoje obitelji blagovali i tako se omrsili, to jest prekinuli korizmeni post.

Na sam dan Uskrsa slavljene su dvije svete Mise. Uskrsnu radost uzveličali su i četvero novokrštenika, koji su toga dana sakramentom krštenja postali članovi Crkve. Nakon Svetih Misa uslijedilo je čestitanje uskrsa i tradicionalno tucanje uskrsnim jajima.

Više u ovoj kategoriji: Nedjelja dobrog pastira »

Župni list 14/2022

O našoj crkvi

Župa Prenj – Dubrave spominje se u maticama davne 1706. godine, tijekom povijesti odvojilo se čak osam župa: Hrasno 1761., Stolac 1863., Klepci 1874. od koje su se kasnije razvile dvije župe: Dračevo tako nazvano od 1970. sa sjedištem u Dračevu, i Čeljevo 1974.; Rotimlja 1917. od koje je cijepanjem 1974. nastala župa Stjepan Krst koja je u posljednjem ratu naviše stradala; Domanovići 1969. i najmlađa Aladinići 1977. godine.

holy bible